Ortodonti, Latince'de düz anlamına gelen “ortos” ve diş anlamına gelen "dontos” kelimelerinden köken alan bir kelimedir.Ortodonti anabilim dalı, dişlerin diş kemikleri üzerinde düzgün şekilde yerleşmesi ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen Diş Hekimliğinin uzmanlık alanlarından biridir.
Ortodontik tedavilerde ağızda braket ve teller olduğu için özel ortodontik fırça ve arayüz fırçası kullanılmalıdır.Önce ortodontik fırça ile dişetinden dişe doğru dişetlerine çok baskı yapılmadan dişler normal fırçalanmalıdır.Daha sonra arayüz fırçası ile tüm braketlerin arası fırçalanmalıdır. Günlük gargara kullanımı ile de ağız bakımı desteklenmelidir.
Geleneksel metal braketler ileŞeffaf braketler ileAltın braketler ileŞeffaf plaklar yardımı ileLingual teller yardımı ileAyrıntılı bilgi için aysegulgenccan.com sayfamızın iletişim formunu doldurarak veya instagram (ortodontist_aysegulgenccan) üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Gülümsemek hem sosyal hem özel hayatınızda oldukça önemli yere sahiptir.Gülüşünüzün güzel olması hem karşı tarafın size bakışını hem de sizin kendinize olan saygınızı artırmaktadır.Yapılan çalışmalara göre güzel gülümseyen kişilerin sosyokültürel ve çalışma hayatlarında daha başarılı oldukları gösterilmiştir.
Metal braketlerde tellerin özel olarak bağlanmasını pratik hale getirmek için kendinden bağlı braket adı verilen self-ligating braketler üretilmiştir. Bunların çok çeşitli formları vardır. Hekimler uygun olan diş bozukluğunda uygun braketleri kullanmaktadır.
Manyetik rezonans (MR) çekimi vücudun hangi bölgesi için gereklidir?Baş boyun bölgesi hariç vücudun diğer bölgeleri için MR çekimi gerekiyorsa diş telinin çıkarılmasına gerek yoktur.Baş-Boyun bölgesindeki MR çekimleri sırasında diştelleri görüntünün netliğini bozabilir. Görüntüyü bozmayacak alanda çekilen MR için diş tellerini çıkartmaya gerek yoktur.Görüntünün teşhis için önemli olduğu ve tellerin o bölgenin görüntüsünü bozduğu durumlarda diştelleri çıkartılabilmektedir.Tedavi sonrası içten tel takılan teller de MR çekimini olumsuz etkilemez, görüntüyü bozmaz.MR çekimi öncesi kendi ortodontistiniz ve kendi hekiminizle tekrar görüşmeniz gerekmektedir.
Burun ameliyatı yaptırmak isteyen bireyler önce ortodontik tedavi mi yaptırmalı yoksa burun ameliyatını mı?Burundaki problem sağlık ve solunum açısından önemli ise önce burna müdahale yapılabilir. Estetik olarak burunda değişiklik yapılacaksa ortodontik tedavinin bitmesi beklenilmelidir.Ortodontik tedavi ile dişlerin ve dudakların pozisyonları değişmektedir. Bu sebepten dolayı burun ameliyatı ortodontik tedavi sonrasına bırakılmalıdır.Ortodontik tedaviyle özellikle üst dişler geriye alınacaksa ve alt dişler ileriye alınacaksa profil değişmektedir.Bireylerin profil estetiği açısından değerlendirilmesi önemlidir.
Metal teller ve braketlerin dişlerin iç kısımlarına uygulandığı ortodontik tedavidir.Lingual tedavi olarak adlandırılmaktadır.Maliyetleri diğer braketlere göre daha fazladır.
Braketlerin üzerine çeşitli renkte elastikler kullanılabilmektedir. Hastaların istedikleri renklere göre çeşitli renklerde lastikleri kullanabiliyoruz.
Ortodontik muayene 6 yaşından sonra başlamaktadır.Ortodontik bozukluğun (anomalinin) çeşidine göre tedaviye başlama yaşı değişmektedir. Ortodontik anomaliler dişsel ve iskeletsel ( kemik) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.İskeletsel anomaliler (çene bozukluğu, çenenim çenenin önde veya geride olması) büyüme gelişim dönemi dediğimiz ergenlik döneminde veya öncesinde tedaviye başlanırsa daha kısa sürede tedavi edilebilmektedir. Ancak büyüme gelişim bittikten sonra erişkin dönemde çene bozukluğu tedavi edilirken cerrahi destek gerekebilmektedir.Dişsel anomaliler (diş bozukluğu, dişlerde çapraşıklık,...) ise HER YAŞTA tedavi edilebilmektedir.Ayrıntılı bilgi için aysegulgenccan.com sayfamızın iletişim formunu doldurarak veya instagram (ortodontist_aysegulgenccan) üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Çene bozukluğu olan durumlarda cerrahi olarak çeneler yerlerine alınmaktadır.Gömülü dişler mevcut olduğunda cerrahi yardımla dişlere buton-zincir takılarak normal yerlerine getirilmektedir.Dişleri çene kemiği içinde hareket ettirmek istediğimiz bazı durumlarda çenelere destek alıcı plaklar yerleştirerek diş hareketleri yaptırabiliyoruz.
Eksik dişlerim için implantı mı önce yaptırmalıyım yoksa tel tedavisini mi?Diş teli takılmadan önce bireylerde rutin ağız bakımı yapılmaktadır. ( dolgu-kanal dolgusu-diş yıkaması)Eksik dişler varsa önce tel tedavi yapılmalıdır. Tedavi yapılırken implant boşlukları hazırlanmalıdır. Tedavi sonrasında implant hazırlıklarına başlanabilir.Ayrıntılı bilgi için aysegulgenccan.com sayfamızın iletişim formunu doldurarak veya instagram (ortodontist_aysegulgenccan) üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Metal teller yerine şeffaf görünmeyen braket ve teller kullanılarak ortodontik tedavi yapılmaktadır.Estetik braket olarakta adlandırılmaktadır.Metal teller ile birlikte kullanılabilmektedir.
Herkesin ağzında normal dişler olmayabilir, peki ağızda porselen kaplama dişler varken dişteli takılır mı? Evet diş teli takılabilir.Porselen dişler varken; braketler özel yapıştırıcılar ile porselen yüzeye yapıştırılabilmektedir.Uzun yıllardır ağızda olan porselen dişler varsa; bu dişlerin kaplamaları sökülerek, dişin etrafındaki yumuşak dokular 14-20 gün dinlendirilebilir. Sonra ortodontik tedavi süresince geçici kaplama yapılabilmektedir.
Ortodontik problemler varsa ağızdaki 20 yaş dişleri çekilmeden önce ortodonti uzmanına danışılmalıdır.20 yaş dişleri için kesin çekim tanısı konmuş durumlar bu durumun dışındadır. (Aşırı derecede çürük dişler, tedavisi mümkün olmayan dişler, sürme yönü bozuk olan dişler, kist ve tümör vb durumlar).Çekimli tedavi: Aşırı çapraşıklık olduğu durumlarda bireylerde çekimli tedavi yapılacaksa 20 yaş dişleri daha rahat sürebilir ve ağızda yerini alabilir. Sürme yönünde problem yoksa ağızda bırakılmaktadır.Eksik dişli bireylerde: Bireylerin ağzında eksik dişler varsa ortodontik tedavi ile diş boşlukları kapatılabilmektedir. Böyle durumlarda 20 yaş dişlerini de boşluk kapatılcağı için diş kapanışlarını sağlamada kullanabiliyoruz.Ototransplantasyon : Bireylerin ağzında eksik dişler varsa, eksik olan kısımlara implant yerine bireylerin kendi dişleri transplante edilebilir (yerleştirilebilir). Böyle durumlarda 20 yaş dişleri kullanılabilmektedir. Bu durumda dişlerin gelişimi ve kök uzunlukları önemlidir.
Ortodontik tedavilerde braket ve tellerin kullanılmadan sadece görünmeyen plaklar ile düzeltildiği tedavi şeklidir.Bazı diş bozukluklarda plaklar ile tedavi edilmektedir, her hastada uygulanmamaktadır.Ayrıntılı bilgi için aysegulgenccan.com sayfamızın iletişim formunu doldurarak veya instagram (ortodontist_aysegulgenccan) üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Diş çürükleri, diş üzerinde oluşan lekeler: Dişler iyi fırçalanmazsa braket (dişe yapıştırılan küçük metal parçalar) etrafında çürük başlangıcı olarak adlandırdığımız white spot lekeler (beyaz lekeler) oluşabilir. Diş üzerinde oluşan bazı lekeler yapıştırma materyalinden de kaynaklanabilir.Dişeti iltihaplanması: Tedavi sırasında dişler iyi fırçalanmazsa dişetlerinde kızarıklık, şişlik, ağrı ortaya çıkabilir. Ortodontik tedavi de diş fırçalama oldukça önemlidir.Kök yüzeyinde açığa çıkma (Dehisence): Dişlerin pozisyonuna bağlı olarak hareket esnasında diş kökünün bir kısmının açığa çıkması.Kök erimesi (Rezorbsiyon) : Dişin kemik içerisinde hareketlerine bağlı olarak kemikte ve diş kökünde erimeler meydana gelebilir. Bireylerde var olan astım hastalığı, kortizol kullanımı gibi durumlarda kök erimeleri daha fazla oluşabilmektedir.
Çene darlığında genişletme protokolü uygulanabilir.Resimdeki hastada Banded RME aparatının uygulanmış halidir.Bu aparat kendi anahtarı ile çevrilerek her gün açılır. Ve çene darlığı çenenin genişlemesi ile düzeltilir.
Ortodontide üç boyutlu görüntülemenin (Bilgisayarlı Tomografi) (BT) (CT) önemi:Gömülü dişlerin pozisyonlarının belirlenmesi, sürdürülmesi planlanıyorsa köklerinin , lamina duralarının, kök ucu konumlarının değerlendirilmesi yapılmaktadır.Çekim boşluklarının erken yaşta oluştuğu bireylerde kemiğin diş hareketlerine ne kadar izin verip vermediği kemiğin morfolojisine bakılabilmektedir.Ortognatik cerrahi hastalarında değerlendirilip, sinirin pozisyonu, kemik ve diğer çevre dokuların değerlendirilmesi yapılmaktadır.Distraksiyon Osteogenezis ve ortodontik tedavi beraber planlanacaksa bu gibi durumlarda da kemiğin değerlendirilmesi için bu görüntülere ihtiyaç vardır.
Büyüme ve gelişimin takip edildiği filmlerden biridir. Çene bozukluklarının olduğu bireylerde büyüme ve gelişim oldukça önemlidir. Büyüme ve gelişimin maksimum olduğu dönemde alt çenenin öne alınma işlemi daha kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Üst çeneye müdahale edilmesi genelde büyüme gelişim başladığında yapılabilmektedir.Kemik yaşı tayinleri bu filme göre yapılmaktadır.Bireylerdeki mevcut boy ve kiloya göre ne kadar daha büyüme ve gelişim göstereceği belirlenebilmektedir (Greulich-Pyle atlası).El-Bilek filmi olmadığı durumlarda; elin orta parmağının orto falanksının epifiz ve diafizini içerecek şekilde periapikal film alınabilmektedir.
Ortodontide Postero-Anterior filmin önemi nedir?Ön-arka filmi olarak da adlandırılır.Kafa yapılarında asimetri olup olmadığı değerlendirilir. Üst çene, alt çene, burun, göz çukurları, mandibula ramuslarının asimetrik olup olmadığını değerlendirmek için kullanılmaktadır.Ortognatik cerrahi hastalarında yapıların asimetrik olup olmadığı değerlendirilir.
Yan kafa filmi olarak da adlandırılır.Filmde görülen bütün anatomik yapıların ölçümleri değerlendirilebilir.Sella tursika, nazal kemik, orbita alt duvarı, vertebralar, havayolu, diş konumları, çene bazal kemikleri, dik yön ölçümleri, büyüme ve gelişim dönemleri, çene ucu, dudak kalınlıkları, dişlerin dudağa göre konumları, dişlerin ve dudakların önde ya da geride olup olmadıkları, çene tedavilerine ne zaman başlanıp başlanmayacağı gibi durumlar bu filme bakarak karar verilmektedir.Tedavi başı ve tedavi sonunda alınmaktadır. Tedavi arasında alınması tedavi şekline göre değişmektedir.
Ortodontik tedavilerde teşhis ve tedavi planlaması için bir takım radyalojik kayıtlar alınmaktadır.Bu kayıtlardan bir tanesi de panoramik filmlerdir.Panoramik filmlerde;Yirmi yaş dişleri, dişler, çene kemiklerinin kaide kısımları, ramuslar, kondiller, nasal oluşumlar, restorasyonlu dişler, diş kökleri , tedavi sırasında diş konumları, dişlerdeki kök erimesi, gömülü diş konumları değerlendirilmektedir.
Ortodontik tedavilerde minivida uygulamasıArka bölgeden destek almak için (ankraj için ) uygulanmaktadır.Lokal anestezi altında uygulanır.Hastaya herhangi bir rahatsızlık vermez.Anestezi olmadan çıkartılır.Minividanın etrafı iyice fırçalanmalıdır. Bakımı iyi yapılmalıdır. Bakımı iyi olmazsa vida kaybedilebilir.
Ortodontik tedavilerde segmental kuvvet uygulamasıÖnce kanin retraksiyonu sonra keser diş hareketiJiggling hareketi ve fazla oluşacak kök rezorbsiyonlarının engellenmesi