Ortodonti, Latince'de düz anlamına gelen “ortos” ve diş anlamına gelen "dontos” kelimelerinden köken alan bir kelimedir.Ortodonti anabilim dalı, dişlerin diş kemikleri üzerinde düzgün şekilde yerleşmesi ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen Diş Hekimliğinin uzmanlık alanlarından biridir.
Ortodontik tedavilerde ağızda braket ve teller olduğu için özel ortodontik fırça ve arayüz fırçası kullanılmalıdır.Önce ortodontik fırça ile dişetinden dişe doğru dişetlerine çok baskı yapılmadan dişler normal fırçalanmalıdır.Daha sonra arayüz fırçası ile tüm braketlerin arası fırçalanmalıdır. Günlük gargara kullanımı ile de ağız bakımı desteklenmelidir.
Geleneksel metal braketler ileŞeffaf braketler ileAltın braketler ileŞeffaf plaklar yardımı ileLingual teller yardımı ileAyrıntılı bilgi için aysegulgenccan.com sayfamızın iletişim formunu doldurarak veya instagram (ortodontist_aysegulgenccan) üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Gülümsemek hem sosyal hem özel hayatınızda oldukça önemli yere sahiptir.Gülüşünüzün güzel olması hem karşı tarafın size bakışını hem de sizin kendinize olan saygınızı artırmaktadır.Yapılan çalışmalara göre güzel gülümseyen kişilerin sosyokültürel ve çalışma hayatlarında daha başarılı oldukları gösterilmiştir.
Metal braketlerde tellerin özel olarak bağlanmasını pratik hale getirmek için kendinden bağlı braket adı verilen self-ligating braketler üretilmiştir. Bunların çok çeşitli formları vardır. Hekimler uygun olan diş bozukluğunda uygun braketleri kullanmaktadır.
Manyetik rezonans (MR) çekimi vücudun hangi bölgesi için gereklidir?Baş boyun bölgesi hariç vücudun diğer bölgeleri için MR çekimi gerekiyorsa diş telinin çıkarılmasına gerek yoktur.Baş-Boyun bölgesindeki MR çekimleri sırasında diştelleri görüntünün netliğini bozabilir. Görüntüyü bozmayacak alanda çekilen MR için diş tellerini çıkartmaya gerek yoktur.Görüntünün teşhis için önemli olduğu ve tellerin o bölgenin görüntüsünü bozduğu durumlarda diştelleri çıkartılabilmektedir.Tedavi sonrası içten tel takılan teller de MR çekimini olumsuz etkilemez, görüntüyü bozmaz.MR çekimi öncesi kendi ortodontistiniz ve kendi hekiminizle tekrar görüşmeniz gerekmektedir.
Burun ameliyatı yaptırmak isteyen bireyler önce ortodontik tedavi mi yaptırmalı yoksa burun ameliyatını mı?Burundaki problem sağlık ve solunum açısından önemli ise önce burna müdahale yapılabilir. Estetik olarak burunda değişiklik yapılacaksa ortodontik tedavinin bitmesi beklenilmelidir.Ortodontik tedavi ile dişlerin ve dudakların pozisyonları değişmektedir. Bu sebepten dolayı burun ameliyatı ortodontik tedavi sonrasına bırakılmalıdır.Ortodontik tedaviyle özellikle üst dişler geriye alınacaksa ve alt dişler ileriye alınacaksa profil değişmektedir.Bireylerin profil estetiği açısından değerlendirilmesi önemlidir.
Metal teller ve braketlerin dişlerin iç kısımlarına uygulandığı ortodontik tedavidir.Lingual tedavi olarak adlandırılmaktadır.Maliyetleri diğer braketlere göre daha fazladır.
Braketlerin üzerine çeşitli renkte elastikler kullanılabilmektedir. Hastaların istedikleri renklere göre çeşitli renklerde lastikleri kullanabiliyoruz.
Ortodontik muayene 6 yaşından sonra başlamaktadır.Ortodontik bozukluğun (anomalinin) çeşidine göre tedaviye başlama yaşı değişmektedir. Ortodontik anomaliler dişsel ve iskeletsel ( kemik) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.İskeletsel anomaliler (çene bozukluğu, çenenim çenenin önde veya geride olması) büyüme gelişim dönemi dediğimiz ergenlik döneminde veya öncesinde tedaviye başlanırsa daha kısa sürede tedavi edilebilmektedir. Ancak büyüme gelişim bittikten sonra erişkin dönemde çene bozukluğu tedavi edilirken cerrahi destek gerekebilmektedir.Dişsel anomaliler (diş bozukluğu, dişlerde çapraşıklık,...) ise HER YAŞTA tedavi edilebilmektedir.Ayrıntılı bilgi için aysegulgenccan.com sayfamızın iletişim formunu doldurarak veya instagram (ortodontist_aysegulgenccan) üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Çene bozukluğu olan durumlarda cerrahi olarak çeneler yerlerine alınmaktadır.Gömülü dişler mevcut olduğunda cerrahi yardımla dişlere buton-zincir takılarak normal yerlerine getirilmektedir.Dişleri çene kemiği içinde hareket ettirmek istediğimiz bazı durumlarda çenelere destek alıcı plaklar yerleştirerek diş hareketleri yaptırabiliyoruz.
Eksik dişlerim için implantı mı önce yaptırmalıyım yoksa tel tedavisini mi?Diş teli takılmadan önce bireylerde rutin ağız bakımı yapılmaktadır. ( dolgu-kanal dolgusu-diş yıkaması)Eksik dişler varsa önce tel tedavi yapılmalıdır. Tedavi yapılırken implant boşlukları hazırlanmalıdır. Tedavi sonrasında implant hazırlıklarına başlanabilir.Ayrıntılı bilgi için aysegulgenccan.com sayfamızın iletişim formunu doldurarak veya instagram (ortodontist_aysegulgenccan) üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.